Поне 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19, закупени от страните от

...
Поне 215 милиона дози ваксини срещу COVID-19, закупени от страните от
Коментари Харесай

Страните от ЕС унищожават ваксини срещу COVID на стойност 4 милиарда евро

Поне 215 милиона дози ваксини против COVID-19, закупени от страните от Европейски Съюз в разгара на пандемията, са били изхвърлени и прогнозните загуби за данъкоплатците са за 4 милиарда евро, пресмята POLITICO. Възможно е сумата да е и по-висока. Страните от Европейски Съюз групово поръчаха 1,5 милиарда дози (повече от три за всеки човек в Европа). Много от тях в този момент лежат в сметища из целия континент.

Изчисленията, основани на наличните данни, демонстрират, че страните от Европейски Съюз са изхвърлили приблизително по 0,7 дози на човек. Не е елементарно да се открие какъв брой ваксини са били изхвърлени. Правителствата, в това число втората по население страна в ЕС Франция, не са склонни да разкрият мащаба на изхвърленото.

Изчисленията на POLITICO се основават на числа от 19 европейски страни - 15 от които дават съответни числа, и 4, където размерите бяха докладвани в локални медии. 

POLITICO прави оценка цената на 215-те милиона загубени ваксини на повече от 4 милиарда евро въз основа на на цените на имунизациите, обявени в медиите (те не са оповестени публично). За страни, които оповестяват единствено за общия брой унищожени ваксини, без да го разрушават по вид ваксина, POLITICO употребява среднопретеглена цена от 19,39 евро, изчислена от данни, предоставени от страни, дали разбивка.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР